Mon07232018

LAST_UPDATETue, 15 May 2018 11am

Kontroversi Nyanyi Lagu Berunsur Jesus: Perkasa Mahu Boikot Jaclyn Victor

.

Sebuah badan bukan kerajaan, Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia atau Perkasa, mendakwa penyanyi Jaclyn Victor @ Jac telah menghina Islam gara-gara dia menyanyikan sebuah lagu berjudul Harapan Bangsa yang mengandungi konotasi agama yang berkaitan dengan agama Kristian.

Sekaligus lagu itu dianggap satu penghinaan kepada seluruh umat Islam. Justeru organisasi yang bermatlamat mempertahankan hak bumiputra ni bertekad mahu memboikot juara Malaysian Idol itu.

Difahamkan lagu tersebut pernah dinyanyikan Jac kira-kira 5 tahun lalu di gereja di Sabah dan Sarawak. Lantaran isu tersebut telah mencetuskan kontroversi berikutan lagu Harapan Bangsa itu telah dimuat naik di YouTube pada Jan 3, 2012. Pun begitu tidak diketahui bila ianya dirakamkan. Malahan lagu itu juga tidak dimuatkan di dalam mana-mana album Jac mahupun sebagai single-nya.

Bagaimanapun apa yang jelas, video ciptaan Barry Kathryn itu memperlihatkan ciri-ciri imej Kristian, Malaysia dan pelbagai kaum beserta lagu Harapan Bangsa sebagai iringan latar belakang.
 
Namun demikian tiada pula ditunjukkan foto mahupun 'footage' rakaman yang menunjukkan Jaclyn sendiri membuat rakaman lagu tersebut di dalam studio.

Dalam satu ayat ringkas yang ditulis oleh Barry, katanya dia telah mencipta video berkenaan untuk "berkongsi lagu yang indah serta bermakna mengenai Malaysia dan Jesus (Nabi Isa)".
 
Sementara itu, dalam satu kenyataan lain yang dibuat oleh NGO tersebut, pihaknya telah mengutuk kedua-dua iaitu Jaclyn dan pencipta lagu itu kerana "tidak sensitif dan tidak menghormati" mereka yang bukan beragama Kristian di negara ini.

Menurut Setiausaha Agung Perkasa Syed Hassan Syed Ali, ada beberapa bait dalam lagu berkenaan yang berbunyi: "Bapa, engkau lah Harapan negara ini" (Bapa anda adalah harapan negara) dan berkata bahawa ia adalah satu penghinaan yang jelas kepada Islam sebagai agama rasmi negara.
 
"Terdapat juga satu lagi bait yang menyebut" Kau lah satu-satunya Harapan di bumi Malaysia "(Anda adalah satu-satunya harapan di tanah Malaysia) dan ini adalah menghina semua agama bukan Kristian kerana dia merujuk kepada bumi Malaysia. Adakah semua rakyat Malaysia percaya dan meletakkan harapan mereka kepada Jesus? " katanya.
 
Tambah Syed Hassan, pencipta lagu itu sepatutnya lebih sedar tentang hakikat bahawa Malaysia terdiri bukan saja bangsa yang beragama Kristian, apatah lagi majoriti penduduknya adalah Islam.

Syed juga mendedahkan ada beberapa lagi bait yang menyebut "Jesus engkau lah Harapan segala bangsa" (Nabi, anda adalah harapan semua kaum), sekali gus mempersoalkan mengapa lirik ditulis seperti itu walhal umat Islam tidak pernah menyembah Nabi Isa.
 
Lantas mengecam Jaclyn kerana tidak sensitif dan tidak menghormati peminat Melayu sedangkan penyanyi itu cukup terkenal malah menjadi pujaan dikalangan peminat berbangsa Melayu.

"Perkasa tidak mahu permohonan maaf daripada dia (Jaclyn). Sebaliknya apa yang kami mahukan ialah semua umat Islam wajib memulau atau memboikot baik album waima mana-mana persembahannya di seluruh negara. 

"Kami juga mahu Kementerian Penerangan mengharamkan penampilan beliau pada semua media elektronik. Biar dia rasakan akibat tidak sensitif beliau. Ia akan menjadi satu pengajaran untuknya."
 
Jac atau nama sebenarnya Jaclyn Joshua Thanaraj Victor, 34, mula menjadi perhatian rakyat Malaysia selepas dinobatkan sebagai juara Malaysian Idol musim pertama pada Oktober 2004. Terkenal sebagai seorang penyanyi yang mempunyai vokal lantang, Jac popular menerusi lagu seperti, Gemilang, Sebelah Jiwaku, Jagalah Diri dan Beribu Sesalan (kolaborasi bersama Ning Baizura dan Shila Amzah).

http://www.youtube.com/watch?v=7zo8lI5SMy8

 

- mD

 

 

 

 

 

 

Template Design Joomla