Tue12232014

LAST_UPDATEMon, 22 Dec 2014 10pm

Rumpai Miang Mexico Mungkin Membiak Dari Najis Lembu

Mengikut teori, kemungkinan ia merebak dari kawasan ternakan seperti lembu memandangkan kebanyakkan binatang tersebut ada yang diimport daripada luar negara seperti  Australia.KUALA LUMPUR: Penularan rumpai miang Mexico atau nama saintifiknya 'Parthenium Hysterophorus' yang kini dikesan merebak di beberapa lokasi di Semenanjung Malaysia mempunyai kemungkinan berpunca daripada kawasan ternakan haiwan.

Read more: Rumpai Miang Mexico Mungkin Membiak Dari Najis Lembu

Separuh Tenaga Kerja Malaysia Hilang Jika Wanita Ikut Nasihat ISMA Supaya Berhenti Kerja

KUALA LUMPUR - Jika negara menerima cadangan ISMA supaya hanya lelaki bekerja, ekonomi Malaysia akan lumpuh dengan hilangnya separuh tenaga kerja negara.

Read more: Separuh Tenaga Kerja Malaysia Hilang Jika Wanita Ikut Nasihat ISMA Supaya Berhenti Kerja

Laut Bergelora Sukarkan Nelayan Pesisir Pantai Turun Ke Laut

Foto: BernamaDUNGUN: Keadaan laut bergelora dengan ombak setinggi 5.5 meter berserta angin selaju 60 kilometer sejam menyukarkan nelayan di sini untuk turun ke laut.

Read more: Laut Bergelora Sukarkan Nelayan Pesisir Pantai Turun Ke Laut

'Banjir Kali Ini Sangat Menakutkan'

HULU BESUT - Segelintir penduduk di Kampung Pak Sek, di sini, mendakwa banjir luar biasa yang berlaku di kampung mereka berpunca daripada pembinaan lebuh raya Keruak-Gunung Bongsu.

Read more: 'Banjir Kali Ini Sangat Menakutkan'

Mayat Wanita Bogel Ditemui Berhampiran Pasar Borong Selayang

Gambar hiasan/Foto:FileKUALA LUMPUR: Polis sedang memburu warga tempatan yang dipercayai terlibat dengan pembunuhan seorang wanita Vietnam yang ditemui di sebuah bilik hotel dalam keadaan berbogel dengan tangan dan kakinya terikat malam tadi berhampiran Pasar Borong Selayang.

Read more: Mayat Wanita Bogel Ditemui Berhampiran Pasar Borong Selayang

"Makcik Ghaso Male Tu Dah Supo Tsunami" Kata Mangsa Banjir

Setakat pagi ini, mangsa banjir di Pasir Mas meningkat kepada 11,930 orang berbanding 11,408 orang malam tadi/Foto:AwaniPASIR MAS: "Makcik ghaso male tu dah supo Tsunami (makcik rasa malam itu sudah serupa Tsunami)," kata seorang daripada mangsa banjir di Rantau Panjang.

Read more: "Makcik Ghaso Male Tu Dah Supo Tsunami" Kata Mangsa Banjir

Kerajaan Perlu Bantah Penangkapan Dr Yusuf Al-Qaradawi

Kerajaan Perlu Bantah Penangkapan Dr Yusuf Al-QaradawiKUALA LUMPUR: Parti Keadilan Rakyat (PKR) hari ini mengutuk keras tindakan Polis Antarabangsa (Interpol) mengeluarkan waran tangkap kepada sarjana tersohor Islam, Dr Yusuf Al-Qaradawi yang disifatkan sebagai satu kezaliman.

Read more: Kerajaan Perlu Bantah Penangkapan Dr Yusuf Al-Qaradawi

Ahli Politik Guna Isu Kaum Dan Agama Ialah Ahli Politik Bankrap

Musa mengakui puak ektremis wujud di negara ini namun apabila mereka melampaui batas tertentu, tindakan tegas perlu diambil - Astro AwaniKUALA LUMPUR - Pendekatan sederhana dan liberal adalah kaedah terbaik untuk masyarakat Malaysia yang berbilang kaum dan agama untuk menghidupkan keterbukaan dan demokrasi namun kebebasan bersuara tanpa had perlu dikawal serta diambil tindakan.

Read more: Ahli Politik Guna Isu Kaum Dan Agama Ialah Ahli Politik Bankrap

Seludup Dadah: Pembantu Rumah Thailand Dihukum Gantung Sampai Mati

Gambar hiasanSHAH ALAM: Seorang pembantu rumah warganegara Thailand dihukum gantung sampai mati di Mahkamah Tinggi di sini, sebentar tadi, selepas didapati bersalah menyeludup dadah seberat 2.8 kilogram (kg) tahun lalu.

Read more: Seludup Dadah: Pembantu Rumah Thailand Dihukum Gantung Sampai Mati

Rombakan Baharu Kabinet Australia

Tony Abbott umum rombakan kabinet Australia bagi memberi nafas baru.CANBERRA - Perdana Menteri Australia, Tony Abbott pada Ahad mengumumkan rombakan kabinet dalam usaha memberi nafas baru kepada pentadbirannya selepas setahun bergelut untuk mengukuhkan kedudukan.

Read more: Rombakan Baharu Kabinet Australia