Sat06232018

LAST_UPDATEFri, 22 Jun 2018 11pm

Kontinjen MSN Juara Kejohanan Angkat Berat Kebangsaan 2017

Gambar: UtusanGambar: UtusanKUALA NERUS -- Kontinjen Majlis Sukan Negara (MSN) muncul juara keseluruhan Kejohanan Angkat Berat Kebangsaan Terengganu 2017 yang berlangsung di Stadium Tertutup, Kompleks Sukan Negeri, di sini, hari ini.Dalam kejohanan itu MSN berjaya memungut 30 pingat emas, 11 perak dan 14 gangsa menjadikan jumlah keseluruhan kutipan, 55 pingat.

Pasukan tuan rumah terpaksa berpuas hati di tangga kedua selepas mengumpul 14 pingat emas, 14 perak dan empat gangsa.

Diikuti kontinjen Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dengan lima emas, lima perak dan satu gangsa di tempat ketiga dan kontinjen dari Wilayah Persekutuan dengan empat emas, enam perak dan lima gangsa di tempat keempat.

Dalam kejohanan itu satu rekod kebangsaan berjaya dipecahkan oleh atlet dari Wilayah Persekutuan Putrajaya Elyone Matin dalam kategori 58 Kilogram (kg) Wanita.

ELyone berjaya melakukan angkatan seberat 84 kg menerusi acara 'snatch' sekali gus meleburkan rekod kebangsaan yang dipegang Nor Farisha Irwana Sufian pada tahun 2014 dengan angkatan 83 Kg.

Manakala atlet Terengganu Mohd Asfar Kamaruddin muncul atlet lelaki terbaik selepas memungut dua pingat emas dan dua pingat perak dalam kategori 69 kg.

Sementara itu Elly Casandra daripada MSN dinobat atlet wanita terbaik selepas mengumpul empat emas dalam kategori 53 Kg.

Hadiah disampaikan Pengarah Majlis Sukan Negeri Ibni Amin Busu.

--BERNAMA