Mon07232018

LAST_UPDATEMon, 23 Jul 2018 7pm

Logan Dikecam Gara-gara Kongsi Video Mangsa Bunuh Diri

..

Hasrat bintang YouTube, Logan Paul mahu memberi kesedaran kepada umum mengenai perbuatan membunuh diri bertukar sebaliknya apabila dia pula yang menerima padah di kecam teruk.

Dia dianggap tidak sensitif oleh netizen selepas memuat naik menerusi aplikasi Vlog sebuah video seorang lelaki mengantung diri.

Logan yang mempunyai seramai lebih 15 juta pengikut di Vlog miliknya telah menyiarkan saluran video 15 minit yang dirakam semasa lawatannya ke Aokigahara, sebuah hutan di kaki Gunung Fuji di Jepun yang juga dikenali sebagai "Japanese Suicide Forest".

Menerusi klip video yang telah pun dipadamkan itu, merakamkan saat di mana Logan menghampiri mayat seorang lelaki dan bertanya, "Adakah awak hidup? Adakah awak dengan kami?"

Logan mendakwa video itu "sepatutnya menjadi vlog yang menyeronokkan" dan dia mahu menunjukkan aspek-aspek supernatural hutan, bukan aksi bunuh diri namun ramai yang menganggap video itu "menyakitkan hati", "menjijikkan" dan "sampah. "

Tidak mahu kontroversi berpanjangan, Logan akhirnya tampil membuat permohonan maaf dan menjelaskan bahawa tujuannya berkongsi video tersebut untuk meningkatkan kesedaran untuk pencegahan bunuh diri dan pencegahan bunuh diri.

"Saya minta maaf. "Ini adalah yang pertama bagi saya, saya tidak pernah menghadapi kritikan seperti ini sebelum ini, kerana saya tidak pernah membuat kesilapan seperti ini sebelum ini,"

"Saya dikelilingi orang baik dan percaya saya membuat keputusan yang baik, tetapi saya masih manusia, saya boleh salah."

"Saya tidak melakukannya (memuat naik video itu) untuk meraih penonton, saya melakukannya kerana saya fikir saya boleh memberi mesej positif di internet, bukan menyebabkan kesan negatif.

"Saya berniat untuk meningkatkan kesedaran mengenai pencegahan bunuh diri dan saya fikir 'jika video ini akan menjimatkan SATU nyawa, dan ia akan berbaloi," tulisnya.

Tambah pemuda berusia 22 tahun ini, dia berasa bertanggungjawab buat kali pertama dalam hidupnya dia menyesaldengan tindakannya itu. Dia juga berjanji tidak akan mengulangi kesilapan tersebut.

..